Innovatie projecten

Het Innovatielab ondersteunt (zorg)professionals en patiënten die vooruitgang willen creëren op verschillende thema’s.

Julia Meijer Julia Meijer

VR-bril helpt ontspannen bij bloedafname

Even ontsnappen naar een andere werkelijkheid. ‘Daar, een uil’, wijst Fedde (3) naar boven. Bij servicepunt Bloedafname zetten medewerkers sinds kort een virtual reality bril in. Dit wordt positief ontvangen, ook door Fedde en zijn moeder Sharon.

Meer lezen
Zorg thuis Julia Meijer Zorg thuis Julia Meijer

Wearables ontrafelen thuissituatie

In de gezondheidszorg neemt technologie een steeds grotere plaats in. Het Deventer Ziekenhuis staat open voor innovaties en benut kansen die de kwaliteit van de gezondheidszorg verbeteren. Daarvoor zijn pilots, projecten en onderzoeken nodig. In samenwerking met het Innovatielab van het Deventer Ziekenhuis gaat het Paramedisch Centrum de inzet van zogenaamd wearables nader bestuderen.

Meer lezen
Julia Meijer Julia Meijer

Speelse innovaties bij Kindergeneeskunde

De afdeling Kindergeneeskunde van het Deventer Ziekenhuis staat open voor nieuwe technologieën en innovaties om zorg op afstand te verlenen. Het Wetenschapsbureau is bezig met medisch wetenschappelijke onderzoeken die de gezondheidszorg voor zowel patiënten en ouders, als voor medici vergemakkelijken. Op dit moment onderzoekt het Deventer Ziekenhuis 2 nieuwe technologische toepassingen voor kinderen, namelijk de zorgrobot Maatje en de Spiroplay app.

Meer lezen
Zorg thuis Julia Meijer Zorg thuis Julia Meijer

Elektronische pijnbehandeling gemakkelijker op afstand te regelen

Eén van de methoden die het Pijncentrum van het Deventer Ziekenhuis bij patiënten met chronische pijn toepast, is het implanteren van een neurostimulator. Dit is een soort pacemaker die de zenuwen in het ruggenmerg min of meer moduleert en de pijnsignalen naar de hersenen een ander gevoel meegeeft. De patiënt voelt minder pijn. Dit systeem wordt al zo’n 20 jaar toegepast, maar sinds kort hoeft de patiënt voor controles en aanpassingen niet meer naar het ziekenhuis. Via een nieuwe, innovatieve technologie kan de instelling van het systeem op afstand via een online verbinding worden aangepast.

Meer lezen
Zorg thuis Julia Meijer Zorg thuis Julia Meijer

Verpleegkundig Onderzoeker: combi theorie en praktijk

Rinske Wolterink is de eerste Verpleegkundig Onderzoeker in ons ziekenhuis. Ze combineert praktijk (verpleegkundige op G2 via Mobiflex) met wetenschappelijk onderzoek. Ze doet zelf onderzoek maar wil ook andere verpleegkundigen helpen bij het integreren van evidence based practice onderzoek. ‘Nogal wat verpleegkundigen zien onderzoek doen als een drempel. Die kan ik wegnemen.’

Meer lezen
Zorg thuis Julia Meijer Zorg thuis Julia Meijer

''Patiënt thuis zien, geeft nieuwe inzichten''

Cardioloog Wouter Jansen Klomp is in het Deventer Ziekenhuis betrokken bij het project DZ Thuis. Hierbij is er wel sprake van ziekenhuiszorg, maar gebeurt die zorg thuis bij patiënten (zie elders in dit magazine). Hij kende die systematiek vanuit Zwolle toen hij daar als cardioloog werkte. Over zijn ervaringen in Isala zegt hij: ‘Het was vooral voor de patiënt een geweldige verbetering.’ Toch is deze vorm van ‘thuiszorg’ nog geen standaardzorg in Nederland. Wouter Jansen Klomp: ‘Er moeten nog wel wat schotten weg.’

Meer lezen
Zorg thuis Julia Meijer Zorg thuis Julia Meijer

Zorg van de toekomst

Zorg Thuis is één van de innovatielijnen van het Deventer Ziekenhuis. Zorg organiseren rondom de patiënt en als het kan, zoveel mogelijk thuis. Niet alleen omdat de overheid het opdraagt, we een arbeidsmarktvraagstuk hebben en zorgvraag toeneemt, we willen het als ziekenhuis ook omdat het prettiger voor de patiënt is en uitkomsten van zorg verbetert. Een win-win-win. ‘We denken aan een Sallands Monitoringcentrum.’

Meer lezen
Zorg thuis Julia Meijer Zorg thuis Julia Meijer

Een Sallands Monitoringcentrum

Het Integraal Zorg Akkoord van de overheid dwingt zorgverleners om meer samen te werken en met elkaar na te denken over de zorg van de toekomst. Er zijn maar weinig regio’s in Nederland als Salland, waar in de basis al zo veel ingrediënten aanwezig zijn om die goede (netwerk)zorg samen met elkaar mogelijk te maken. Salland is een afgebakend gebied met een eigen zorgverzekeraar (ENO/Salland Verzekering), een hecht huisartsenverband, een beperkt aantal regionale VVT-organisaties, één grote GGZ-instelling en één groot ziekenhuis.

Meer lezen

Magazine Vooruitgang

Wil je op de hoogte blijven van alles wat het Innovatielab beweegt of in beweging heeft gezet? Meld je dan aan voor ons digitale magazine waarin we je aantal keer per jaar informeren over de laatste innovatieve nieuwtjes, projecten en events.