Een Sallands Monitoringcentrum

Wilco Kleine

Het Integraal Zorg Akkoord van de overheid dwingt zorgverleners om meer samen te werken en met elkaar na te denken over de zorg van de toekomst. Er zijn maar weinig regio’s in Nederland als Salland, waar in de basis al zo veel ingrediënten aanwezig zijn om die goede (netwerk)zorg samen met elkaar mogelijk te maken. Salland is een afgebakend gebied met een eigen zorgverzekeraar (ENO/Salland Verzekering), een hecht huisartsenverband, een beperkt aantal regionale VVT-organisaties, één grote GGZ-instelling en één groot ziekenhuis. Allemaal als ‘Salland United’ met elkaar verbonden. Het regionaal transferpunt waarin we met elkaar zorgen dat iedere patiënt op je juiste plek in onze regio de juiste zorg krijgt en de multidisciplinaire aanpak van wondzorg zijn twee succesvolle voorbeelden die uit onze Sallandse samenwerking zijn ontstaan. Voorbeelden voor de rest van Nederland.

Zorg thuis

Het past allemaal bij wat we graag willen: de zorg rond de patiënt organiseren, het liefst thuis, of anders dichterbij thuis. Thuis als het kan en alleen in het ziekenhuis als het moet. Zorg Thuis is dan ook één van de vijf strategische innovatielijnen van het Deventer Ziekenhuis. Innovatielijnen waarop het ziekenhuis de komende jaren grote stappen wil zetten en daarom nu vanuit het InnovatieLab intensief inzet op beweging, door onderzoek, proeftuinen, projecten en programma’s die daaraan bijdragen. Als ziekenhuis én daarbuiten, als Salland United. In dit magazine lees je een aantal voorbeelden van innovatieve zorg thuis. Mooie voorbeelden van veranderingen die we nu al vanuit het Deventer Ziekenhuis in de praktijk brengen, met de laatste ontwikkelingen binnen de zorg voor hartfalen patiënten als uitgelicht thema, samen met wat doorkijkjes naar de zorg van morgen.

Sallands monitoringscentrum

Huisartsen, thuiszorgorganisaties, de GGZ, het ziekenhuis. Alle zorgorganisaties in Salland zijn op dit moment vormen van ‘digitale zorg op afstand’ aan het inrichten. En als we niet oppassen dan zadelen we vanuit onze beste bedoelingen onze patiënten in Salland op met vier applicaties, verschillende soorten apparatuur en diverse slimme sensoren die zij thuis naast elkaar moeten gaan gebruiken. Inhoudelijk willen we als zorgorganisaties allemaal hetzelfde. We willen eenvoudig via video contact kunnen leggen met patiënten thuis. Patiënten op afstand kunnen begeleiden. En risicovolle patiënten op een slimme manier op afstand in de gaten kunnen houden. Om verslechteringen in hun gezondheid zo vroeg mogelijk te signaleren. En daarmee grotere, vaak acute, problemen te kunnen voorkomen. Hoe mooi zou het zijn om deze ‘digitale zorg op afstand’ dan ook samen als Salland United met elkaar te organiseren. Een Sallands monitoringscentrum, als schakelpunt voor telebegeleiding en monitoring op afstand, als regisseur in de regio voor digitale zorg. Een regionaal transferpunt 2.0. Waarmee we digitale zorg voor patiënten eenvoudig houden, de overgang tussen zorgverleners soepeler kunnen laten verlopen en gezamenlijk het juiste schaalvoordeel vinden om digitale zorg en monitoring op afstand ook kosteneffectief te organiseren. Onlangs hebben we samen met Carinova, de HCDO en ENO het project Hartzorg Salland afgetrapt waarin we deze gezamenlijke organisatie van digitale zorg in het klein met elkaar gaan verkennen en uitproberen. Een gesubsidieerd project dat vanuit het land nauwlettend wordt gevolgd.

Innovatie en onderzoek

In dit magazine is ook aandacht voor het belang van onderzoek bij innovatie. Het is niet voor niets dat het wetenschapsbureau van het Deventer Ziekenhuis nauw betrokken is bij ons InnovatieLab en dat we samenwerken met kennisinstituten als het Saxion en de Universiteit Twente. Fundamenteel onderzoek kan leiden tot nieuwe inzichten die wij binnen de zorg als innovaties kunnen toepassen. En nieuwe zorgconcepten, of technologische innovaties willen we natuurlijk niet zomaar blind in onze praktijk gaan uitproberen. We kijken daarbij altijd heel goed naar de toegevoegde waarde. Worden onze patiënten er blij van? Wat is het effect op het werkplezier van onze zorgmedewerkers? Wat doet het met de zorgkosten? En natuurlijk: verbeteren we hiermee ook de klinische uitkomsten? We weten dat als innovaties op al deze vier thema’s positief scoren, we ze met een gerust hart breed kunnen opschalen in ons ziekenhuis. Dus nemen we die onderdelen ook mee in de monitoring en evaluatie van de innovaties die we doen. Soms kunnen we daarbij gebruik maken van de ervaringen en onderzoeken vanuit andere zorginstellingen. Maar als die er nog niet zijn, dan vraagt het nog wat meer aandacht en zijn we erg blij met de hulp van de onderzoekers van ons wetenschapsbureau, of vanuit de kennisinstituten om ons heen.

Cocktail
De Juiste Zorg op de Juiste plek. Anderhalvelijnszorg. Digitale zorg. Zorg dichterbij. Passende zorg. Samen Beslissen en het Goede Gesprek. Netwerkgeneeskunde. Integraal Zorg Akkoord…. Een cocktail aan begrippen die samenkomen bij zorg rondom de patiënt organiseren. In het ziekenhuis als het moet, thuis als het kan. Landelijk is de opdracht om zorg anders te gaan organiseren. Meer thuis vooral. En in een netwerk, rond de patiënt. Salland wil zich daarbij profileren als een voorbeeld van hoe je dat als regio goed en efficiënt met elkaar kan. Als een Tom Tom voor zorgend Nederland.

Vorige
Vorige

Zorg van de toekomst

Volgende
Volgende

De ideeënbus