Wearables ontrafelen thuissituatie

In de gezondheidszorg neemt technologie een steeds grotere plaats in. Het Deventer Ziekenhuis staat open voor innovaties en benut kansen die de kwaliteit van de gezondheidszorg verbeteren. Daarvoor zijn pilots, projecten en onderzoeken nodig. In samenwerking met het Innovatielab van het Deventer Ziekenhuis gaat het Paramedisch Centrum de inzet van zogenaamd wearables nader bestuderen. Siebrand Zoethout, fysiotherapeut en gezondheidswetenschapper van dit centrum start samen met de afdeling Cardiologie een project hoe je wearables bij hartrevalidatie kunt toepassen. Een uniek project voor de regio. Daarnaast begint het Paramedisch Centrum een vergelijkbare pilot bij revalidatie van longcovidpatiënten.

Neutrale informatie
Wie kent ze niet? De populaire smartwatches die veel sporters dragen. Deze draagbare computers registeren allerlei lichaamsfuncties. Zo’n wearable is een meetinstrument dat lange tijd meerdere aspecten objectief vastlegt. Voor de arts of therapeut is het een ideale bron van neutrale informatie over het functioneren van het lichaam bij beweging of inspanning. In de spreekkamer hebben mensen vaak (onbewust) moeite om te zeggen hoe het werkelijk gaat. Antwoorden zijn te rooskleurig of er worden zaken vergeten. Met hulp van de wearable signaleert de zorgverlener het aantal stappen, de hartslag en de slaaptijd, zodat bij overbelasting de bewegingen van de patiënt beter gemanaged of aangepast kunnen worden.

Partner in gezondheid De techniek krijgt steeds meer een plek in de zorg. Technologie biedt kansen, zeker nu zorgkosten steeds hoger worden en er gebrek aan menskracht is in het ziekenhuis. Na corona was het ziekenhuis verrast dat een groep mensen revalidatie op afstand wel prettig vond. Zoethout: “Wij zien het als een veelbelovende techniek die tot kwaliteitsverbetering van de zorg kan leiden. Patiënten moeten zich met een wearable minstens zo veilig voelen als mensen die naar het ziekenhuis komen. Het onderzoek moet dat uitwijzen. Met een wearable heeft de patiënt zelf de regie over zijn lijf en leven. De medici krijgen meer de rol van partner van de patiënt. De meeste zorgverleners zien de techniek niet als een bedreiging, hoewel sommigen sceptisch zijn op de inhoud. Daarom vinden we een degelijk onderzoek noodzakelijk.”

Project cardiologie
Na een hartinfarct of een dotterbehandeling is revalidatie belangrijk. In het Deventer Ziekenhuis start Zoethout een project van tweeëneenhalve maand met 30 personen die door de afdeling Cardiologie zorgvuldig zijn geselecteerd. “Een normaal traject bestaat uit 2-4 weken revalideren. Dat zijn bepaalde vormen van inspanning en beweging om het lichaam opnieuw te leren kennen en weer in conditie te brengen. Het gaat erom dat de patiënt snel en zo goed mogelijk de draad weer kan oppakken en vertrouwen krijgt in zijn eigen lichaam. Revalidatie is vaak gericht verandering van leefstijl. Met elektronische informatie is minder fysiek contact nodig. Mensen komen minder vaak naar het ziekenhuis. Dat scheelt tijd voor patiënt en voor de zorgverlener.”

Pilot voor longcovid patiënten

“Na de ingrijpende coronaperiode hebben we veel te maken met longcovid patiënten. Ook voor deze groep starten we een pilot met wearables,” vertelt Zoethout. “De thuissituatie is een blackbox voor ons. Met wearables verbinden we de leefomgeving van de patiënt met het ziekenhuis. Met deze informatie kunnen we beter het gesprek voeren en de patiënt optimaal adviseren.

Dankzij het gebruikersplatform van softwarebedrijf Healthy Chronos is het mogelijk om de waarde van wearables te onderzoeken met consumentenproducten in plaats van dure en tijdelijke sensoren. Het platform koppelt met de wearable van de patiënt, zodat de zorgverleners in de data eenvoudig patronen kunnen ontdekken en waardevolle informatie verkrijgen. Na de revalidatiebehandeling ontstaat er vaak een zwart gat. Met een (eigen) wearable kan de patiënt gemakkelijk zelf verder. Passende beweegdoelen zorgen ervoor dat minder fysieke afspraken in het ziekenhuis nodig zijn en de eigen regie stimuleert het behoud van gezond gedrag. Innovatieve toepassingen moeten veiligheid en kwaliteit bewijzen, maar de werkdruk is zodanig dat de meeste zorgverleners de wearables nu al als een steun ervaren. Hopelijk geeft het onderzoek ons nieuwe inzichten.”

Vorige
Vorige

VR-bril helpt ontspannen bij bloedafname

Volgende
Volgende

Speelse innovaties bij Kindergeneeskunde