Innovatie projecten
Het Innovatielab ondersteunt (zorg)professionals en patiënten die vooruitgang willen creëren op verschillende thema’s.
De ideeënbus
Think Big, Start Small, Learn Fast. Met deze nieuwe manier van denken en werken, wil het Innovatielab innovaties en ideeën vanaf de werkvloer versnellen en de kwantiteit en kwaliteit verhogen. Om dit te ondersteunen wordt een oud principe op een innovatieve nieuwe manier ingezet, de innovatie-ideeënbus.
Kinderraad denkt mee over zorg van morgen
Voelen kinderen zich prettig genoeg bij de inrichting van de kamers? Of welke informatie mis je als je op bezoek komt in het ziekenhuis? Deze vragen zijn belangrijk voor kinderen die ervaring hebben met het ziekenhuis omdat ze bijvoorbeeld zelf patiënt zijn of omdat ze gewoon geïnteresseerd zijn in het ziekenhuis. Daarom heeft het Deventer Ziekenhuis een eigen Kinderraad..
Omdraaiing zorgproces
Autonomie, samen beslissen, Beter Dichtbij-app, zelfregie. De toekomst van de zorg is niet dat de patiënt zich moet aanpassen aan het ziekenhuis, het ziekenhuis moet zich aanpassen aan de patiënt. De regie bij de patiënt leggen, is ook één van de innovatielijnen van het Deventer Ziekenhuis. ‘Als iemand hier over een tijdje binnenkomt en vraagt waar route 3 is, hebben we in het proces voorafgaand iets niet goed gedaan.’
Innovatie: een complexe puzzel
Bij innovatie wordt vaak gedacht aan nieuwe hippe technieken. Artificial intelligence, Virtual reality, … Tools die als een soort holy grail alle vraagstukken oplossen en zorg goedkoper en efficiënter maken… Dat techniek de Juiste Zorg op de Juiste Plek als vanzelf regelt. De praktijk is weerbarstiger. Bij de implementatie van hippe tech-tools stokt het nog weleens en blijken de marketingbeloften groter dan de praktijk kan bieden.
Nieuwe wondbehandeling: ultrasoon, ultra schoon
Complexe wonden behandelen met ultrasone geluidsgolven bespaart patiënten veel pijn. De wond geneest ook beter en sneller. Zo kunnen alleen in het Deventer Ziekenhuis op jaarbasis al 20 operaties op een OK worden voorkomen. Eddy Koopman van het Wond Expertise Centrum werkt inmiddels met het apparaat. ‘Deze methode kan de patiënt veel ellende besparen.’
Voedselallergie verleden tijd
Dankzij orale immunotherapie bij baby’s vanaf 9 maanden, kan er binnen tien jaar sprake zijn van vrijwel voedselallergievrije generaties. Die stevige belofte doen kinderallergoloog Ted Klok en zijn onderzoeksteam van het Kinderallergie Behandelcentrum. Door kinderen al heel vroeg kleine doses van producten te geven waar ze allergisch voor zijn, kunnen ze genezen van een voedselallergie. ‘In onderzoek hebben we als nu een score van bijna 90 procent succes. Dat is bizar hoog’, zegt Klok.
Met smartglass wond op afstand bekijken
Complexe wonden zijn wonden die na twee, drie weken niet genezen. Vaak moeten patiënten met een complexe wond naar het Wond Expertise Centrum in het Deventer Ziekenhuis. Dankzij een ‘slimme bril’ kan een verpleegkundig specialist nu op afstand met de wijkverpleegkundige meekijken. De verpleegkundig specialist hoeft zodoende niet naar de patiënt toe of de patiënt hoeft niet naar het ziekenhuis.
Win-win: opnameduur voor hematologiepatiënten van acht uur naar vijf minuten
Op de dagbehandeling oncologie (E2) is er gestart met een nieuwe werkwijze: een andere manier van medicatietoediening voor patiënten met de ziekte van Kahler (Multipel Myeloom). De opnameduur van 8 uur is verkort naar vijf minuten. Een win- win situatie voor zowel de patiënt, als voor de afdeling.
VR-bril geeft rust en ontspanning voor IC-personeel
Zorgverleners op de Intensive Care kunnen zich even terugtrekken, ontspannen en tot rust komen in virtuele natuur met behulp van een VR-bril van VRelax. Verpleegkundige Daniëlle: ‘Je bent even in een totaal andere wereld. Zo kun je even je hoofd leeg maken en weer mentaal opladen.’
Beter Dichtbij: nieuw communicatiekanaal voor patiënten
De dokter of zorgverlener ‘in je broekzak’. Met de BeterDichtbij app is het realiteit. Naast een (poli)bezoek aan het ziekenhuis of een telefonisch consult is nu ook mobiel app contact met de zorgverlener mogelijk. ‘Patiënten van andere ziekenhuizen waar deze app al in gebruik is, zijn erg enthousiast’, zegt gebruiker en reumatoloog in het Deventer Ziekenhuis Michiel Zandbelt.
Nieuwe digitale stap online afspraken maken
In het patiëntportaal MijnDZ kunnen patiënten van de polikliniek Heelkunde, Orthopedie en Plastische chirurgie nu zelf online een vervolgafspraak maken. Patiënten van de polikliniek KNO en Dermatologie konden dit al langer en kunnen nu ook, na verwijzing van de huisarts via Zorgdomein, de eerste afspraak zelf online inplannen via MijnDZ.
Ziekenhuishond "dr. Evie" ondersteunt bij therapie (3)
Dit is ''dr. Evie''. Evie is de hond van ergo- en handtherapeut Jolanda ten Brinke. Evie gaat Jolanda ondersteunen bij therapieën die zij in het ziekenhuis geeft. Jolanda: ‘In het buitenland zijn er hele goede ervaringen met het inzetten van honden in therapieën.
PIHC-vouchers voor Eye in the Sky en Live 3D microchirurgie
KNO-arts Pauline van Kempen en oogarts Marjolijn Bartels hebben als hoofdaanvragers maandag twee Pioneers in Healthcare (PIHC) vouchers ontvangen. Het Deventer Ziekenhuis participeert als mede-aanvrager ook nog bij twee andere genomineerde PIHC-projecten.
Neusspray zorgt voor doorbraak stomazorg
In Nederland dragen zo’n 38.000 mensen een stoma. In het Deventer Ziekenhuis worden per jaar zo’n negentig stoma’s geplaatst. ‘Dat aantal krimpt iets omdat door het bevolkingsonderzoek darmtumoren eerder worden ontdekt en zodoende een stoma kan worden voorkomen’, zegt Sandra Oosterlaar. Stoma’s zijn nog altijd een weinig populair onderwerp om over te praten.
Salland United: gewoon goed geregeld
Na vijf jaar voorbereiding ging in het najaar van 2021 de netwerkorganisatie Salland United live. Meer dan veertig regionale zorgorganisaties, gemeenten en de zorgverzekeraar trekken binnen dit netwerk samen op om ook voor de toekomst kwalitatief goede en betaalbare zorg dicht bij de burger te organiseren. Met als missie: zorg en welzijn gewoon goed geregeld in Salland.
Magazine Vooruitgang
Wil je op de hoogte blijven van alles wat het Innovatielab beweegt of in beweging heeft gezet? Meld je dan aan voor ons digitale magazine waarin we je aantal keer per jaar informeren over de laatste innovatieve nieuwtjes, projecten en events.