Met smartglass wond op afstand bekijken

Complexe wonden zijn wonden die na twee, drie weken niet genezen. Vaak moeten patiënten met een complexe wond naar het Wond Expertise Centrum in het Deventer Ziekenhuis. Dankzij een ‘slimme bril’ kan een verpleegkundig specialist nu op afstand met de wijkverpleegkundige meekijken. De verpleegkundig specialist hoeft zodoende niet naar de patiënt toe of de patiënt hoeft niet naar het ziekenhuis.


Verpleegkundig specialist Suzanne Elders-Heetkamp werkt zowel bij het wondteam van Carinova als bij het WEC in het Deventer Ziekenhuis. Patiënten met een complexe wond komen geregeld naar het ziekenhuis, maar Suzanne is ook veel op pad in de wijken van gemeente Deventer, Raalte, Olst-Wijhe en Rijssen-Holten. ‘Dan kom ik bij de mensen thuis.’ Noodzakelijk om een juiste diagnose te kunnen stellen en lichamelijk onderzoek te kunnen doen en zo kunnen ook herhaalbezoeken slimmer worden ingericht. En dankzij de smartglass kan Suzanne nu ook op afstand meekijken.

 

Hoe werkt de smartglass?
De smart glass innovatie komt vanuit Carinova, waarbij Suzanne in haar rol als verpleegkundig specialist vanuit het WEC dus meekijkt met de wijkverpleegkundige. In het tasje van de wijkverpleegkundige zit een bril met lens, een accu en ook, als de patiënt thuis geen goede wifi heeft, een wifi-kastje om middels een app een videoverbinding te maken met de verpleegkundig specialist op afstand. De wijkverpleegkundige zet die bril op en maakt een verbinding met de verpleegkundig specialist van Carinova, dat onderdeel is van het WENS (Wond Expertise Netwerk Salland). Op deze manier kijkt zij op afstand mee. Suzanne: ‘Vroeger kreeg ik vaak foto’s toegestuurd die ik moest beoordelen. Maar dat werkt toch suboptimaal. Nu kan ik via de bril van de wijkziekenverzorgende of wijkverpleegkundige meekijken en de wond van alle kanten bekijken. Inzoomen en uitleggen wat er bijvoorbeeld schoon gemaakt moet worden. Ik kan zelfs op afstand tekenen op de bril. En op basis daarvan advies geven. Scheelt mij veel tijd, de patiënt ook en de wijkverpleegkundige kan direct aan de slag. Daarnaast kun je aan bed ook een stukje scholing geven aan de brildrager. Een win-win-win situatie.’ In totaal zijn er zes smartglasses in omloop in het verzorgingsgebied van Carinova, waarvan drie in het verzorgingsgebied van het Deventer Ziekenhuis Suzanne: ‘Met de bril nemen we technische kennis mee de wijk in. Dat is een mooi voorbeeld van Sallandse Aandacht en hoe techniek ons kan helpen de zorg beter en efficiënter te maken.’

Vorige
Vorige

Voedselallergie verleden tijd

Volgende
Volgende

Win-win: opnameduur voor hematologiepatiënten van acht uur naar vijf minuten