Pilot bedkap

Patiënten slapen vaak slechter wanneer ze opgenomen zijn in het ziekenhuis. Andere geluiden, licht en veel prikkels, terwijl rust juist zo belangrijk is voor het herstel. Op de verpleegafdelingen van het Deventer Ziekenhuis is er drie maanden lang de inzet van een speciale bedkap – die licht en geluid dempt – getest.

Minder prikkels

Met de Micro-Cosmos bedkap worden prikkels – zoals licht en geluid – verminderd. Patiënten krijgen meer privacy en vinden een stukje geborgenheid. De kap kan achter het bed worden geplaatst. Verpleegkundige Dorien Braakman: ‘Patiënten kunnen zo hun eigen cocon creëren. De grootte van het apparaat maakt nog wel wat indruk, want de kap zit niet direct vast aan het bed. Mensen vinden het dan snel ‘’niet zo nodig’’.’

Beter slapen

Het gewenst effect van de bedkap: opgenomen patiënten slapen beter. En de eerste ervaringen zijn positief, van zowel patiënten als de verpleegkundigen. Verpleegkundige Dorien Braakman: ‘Patiënten geven aan dankzij de kap goed te kunnen slapen. Tweederde is enthousiast. Zo ervaarde een patiënt met autisme veel meer rust en vroeg een ander patiënt bij een volgende opname er zelf naar om er weer gebruik van te maken.’ Mooie uitkomsten, alleen wordt het apparaat niet optimaal benut. Daarom is er voor gekozen om de bedkap niet in te zetten. Wellicht biedt in de toekomst een kap vast aan bed meer mogelijkheden voor ons’, zegt Dorien.

Vorige
Vorige

Slimme infuushandschoen voor kinderen

Volgende
Volgende

Proeftuin: wearable op verpleegafdeling om activiteit te meten