Proeftuin: wearable op verpleegafdeling om activiteit te meten

Op verpleegafdeling C2 hangt sinds kort een scherm waarop patiënten (en hun zorgverleners) hun beweegactiviteit kunnen monitoren door middel van een wearable. Een pilot van ‘DZ in beweging’ en het Innovatielab.

Patiënten liggen tijdens een opname gemiddeld meer dan tachtig procent van de tijd in bed. Dit leidt tot afname in spierkracht, dagelijks functioneren en zelfstandigheid. Het voorkomen van deze ‘ziekenhuisopname-gerelateerde schade’ is niet alleen in het belang van de patiënt, maar draagt ook bij in het verminderen van arbeidslast voor de verpleegkundige en het vergroten van de kans dat een patiënt sneller kan terugkeren naar zijn of haar woonomgeving.

DZ in beweging

Daarom is het Deventer Ziekenhuis onder aanvoering van Emily Klooster, een aantal jaar geleden het project ‘DZ in Beweging’ gestart, om daarmee het bewegen onderdeel te laten zijn van de opname en het behandeltraject. Fysiotherapeuten hebben samen met verpleegkundigen en roomservice medewerkers op klinische afdelingen verschillen initiatieven opgezet. Omdat het Deventer Ziekenhuis zichzelf als Beweegziekenhuis wil blijven profileren, is in samenwerking met het Innovatielab van het Deventer Ziekenhuis gekeken hoe nieuwe technologie hieraan kan bijdragen. Een veel belovende technologie is die van de wearables, ofwel een draagbaar apparaat welke specifieke gegevens registreert.

Proeftuin

Het Innovatielab en DZ in Beweging hebben in samenwerking met verpleegkundig collega Larissa van der Laan een proeftuin gestart op C2. In deze pilot krijgen patiënten een wearable om die hun fysieke activiteit over de dag registreert. Verpleegkundigen, fysiotherapeuten en medisch specialisten hebben zo inzicht in de fysieke activiteit van de patiënt. Doordat het scherm bij de balie hangt, kunnen de zorgverlener en patiënt gezamenlijk de fysieke activiteit en vooruitgang bespreken. Dit draagt naast inzicht ook bij aan het vergroten van zelfregie en verbetert het gesprek tussen patiënt en zorgverlener.

De komende drie maanden wordt in de proeftuin ervaring opgedaan met de wearable. Afhankelijk van de uitkomsten zal worden bekeken hoe dit opgeschaald kan worden.

Vorige
Vorige

Pilot bedkap

Volgende
Volgende

Carinova en Deventer Ziekenhuis bundelen krachten voor nog betere zorg dichtbij huis