Dialysepatiënten sneller thuis na shuntoperatie

Dankzij de creatieve blik van verpleegkundigen Loraine, Mila en Minke hoeven patiënten die een shunt aangelegd krijgen om te dialyseren geen onnodige nacht in het Deventer Ziekenhuis meer te verblijven. Hoe ze tot dat idee kwamen, lees je hier.

Sommige patiënten die dialyseren doen dit door middel van een shunt. Dat is een onderhuidse verbinding tussen een slagader en ader die wordt aangeprikt tijdens de dialyse. Om een shunt aan te leggen is een operatie nodig. Na deze operatie bleven patiënten standaard een nacht op de verpleegafdeling slapen. Verpleegkundigen Mila, Minke en Loraine vroegen zich af of deze nacht in het ziekenhuis eigenlijk wel toegevoegde waarde heeft voor de patiënt en gingen op onderzoek uit.

Van onderzoek en best practices naar een pilot

De verpleegkundigen doken allereerst de literatuur in. De onderzoeken lieten zien dat er geen verschil was in complicaties bij een nacht in het ziekenhuis of thuis. Ook raadpleegden ze andere ziekenhuizen in Nederland: meerdere deden al een dagopname in plaats van een overnachting na een shuntoperatie. Loraine: ‘Dit was het moment om in actie te komen.’

Een betere nachtrust door thuis slapen

Mila vult aan: ‘We zijn gaan overleggen met de vaatchirurg en de nefroloog, beide betrokken bij dergelijke operaties. Van hen kregen we direct bijval om het anders aan te pakken.’ Gezamenlijk werd een pilot opgezet, waarbij patiënten na de ingreep thuis sliepen in plaats van in het ziekenhuis. Dit resulteerde in positieve reacties. Loraine: ‘Vooral patiënten die regelmatig in het ziekenhuis komen om te dialyseren zijn blij met de verandering. Thuis slapen zorgt over het algemeen voor een betere nachtrust en daardoor een sneller herstel.’

Patiënten slapen thuis, tenzij…

In samenwerking met chirurgen en nefrologen zijn na de pilot randvoorwaarden afgesproken. ‘De standaard is nu: de opname is een dagopname, tenzij. Er blijven natuurlijk patiënten waarbij sprake is van een verhoogd risico of andere factoren. Dan blijven patiënten alsnog in het ziekenhuis overnachten’, aldus Minke.

Ook een idee voor een andere werkwijze?

Deze creatieve blik vanuit de werkvloer zorgt voor een positieve ontwikkeling voor patiënten. Heb je ook een idee voor een andere werkwijze? Of denk je weleens: dit kan beter? Het Innovatielab denkt graag mee over het slimmer inrichten van de zorg. Neem gerust contact op met innovatie@dz.nl.

Volgende
Volgende

Twee keer 60.000 euro voor onderzoek