Twee keer 60.000 euro voor onderzoek
Het Deventer Ziekenhuis heeft subsidies ontvangen voor onderzoek naar slimme zorg voor kwetsbare ouderen en naar voorspelling met AI bij borstkanker. De vouchers, afkomstig uit het Pioneers in Health Care (PIHC) innovatiefonds, maken vernieuwende projecten mogelijk die de gezondheidszorg verbeteren en patiëntvriendelijker maken.
Slimme Zorg voor ouderen
De eerste voucher ontvingen het ziekenhuis voor het verbeteren van de zorg voor kwetsbare, oudere patiënten. Door gebruik te maken van Natural Language Processing (NLP) technologie kunnen signalen van kwetsbaarheid automatisch worden herkend. Dit helpt om complicaties zoals vallen en een delier te voorkomen. Verpleegkundigen krijgen hierdoor inzicht in de zorgbehoeften van patiënten en kunnen gerichter handelen. Betrokken collega’s zijn: dr. Wietze Pasma, dr. Mirte Ketel, Vera Makkink en dr. Lisanne Bennis. Samen met prof. dr. ir. Maurice van Keulen (UT), ing. Jeroen Geerdink (ZGT), Anouk Veldhuis (ZGT), Geke van den Elsen (ZGT) en Daniëlle Ekkel (MST).
Voorspellingen met AI bij borstkanker
De tweede voucher is voor de inzet van kunstmatige intelligentie om te voorspellen of er nog een tumor aanwezig is na chemotherapie. De behandeling van borstkanker omvat vaak een combinatie van chemotherapie, immuuntherapie, hormoontherapie en chirurgie. Een behandeling kan bestaan uit het toedienen van chemotherapie vóór de operatie, om de tumor te verkleinen of zelfs te laten verdwijnen. Momenteel ontbreken er betrouwbare methoden om te controleren of de tumor na deze chemotherapie helemaal verdwenen is. Dit draagt bij aan een verdere personalisering van de borstkankerzorg, helpt onnodige operaties voorkomen en verlaagt mogelijk de zorgkosten. Betrokken collega’s zijn: Dr. Alex Imholz, Iris Van der Loo MSc, Demi van der Oord-Hekman AIOS, drs. Rita Smits, drs. Bas Zonneveld en prof. dr. Frank Jansman. Samen met dr. Jelmer Wolterink (UT), dr. Marissa van Maaren (UT), dr. Irma Oving (ZGT), dr. Anneriet Dassen (MST) en Nadine Snoeijink (UT).
Wat is Pioneers in Health Care?
Pioneers in Health Care is een samenwerking van zorgorganisaties en kennisinstellingen in Salland en Twente om wetenschappelijk onderzoek en innovatie in medische technologie te stimuleren. Met het PIHC fonds stimuleren Hogeschool Saxion, de Universiteit Twente, MST, Deventer Ziekenhuis en ZGT duurzame samenwerking tussen de wereld van nieuwe technologie en de medische praktijk. Van de 37 ingediende voorstellen zijn er dit jaar 10 geselecteerd, die elk een subsidie van 60.000 euro ontvangen. Naast de twee vouchers die we ontvangen hebben, zijn we bij nog vier andere projecten betrokken. Joyce Faber, manager van het Wetenschapsbureau, benadrukt het belang van deze financiële steun: ‘Dankzij deze subsidies kunnen we startende wetenschappelijke onderzoeken succesvol uitvoeren. Onderzoek levert een belangrijke bijdrage aan het ontwikkelen en innoveren van de zorg, In een tijd waarin de zorg onder druk staat, is dat extra belangrijk. We zijn dan ook ontzettend blij met deze ondersteuning.’
Lees de samenvatting van de winnende voorstellen hier.